Dibran Tahiri(Faton Mehmeti)

U lindë në Mitrovice ne shtatorë 1948.Ka mbaruar shkollen e aktirimit-Studio e Drames.

Antar  i trupes artistike te teatrit kombetare qe nga viti 1970. Intrepretoje me se 100 role  ne kete teater,si dhe ne film dhe seriale televizive. Gjate karieres per pune e tije te sukseseshme  mori nje numer te madhe cmimesh, si psh:

Aktori me I mire ne Festivalin e Teatrove te Ish Jugosllavise per v itin 1970.

 • Cmimi special i jurist e Festivalit  te Teatrove te Jugosllave ne  vitin 1972.
 • Cmimi I Jurise ne festivalin Nderkombetare  te Monodrames ne Shtudgard te Gjermanis ne vitin 1981.
 • Plaketen e Arte te Teatrit Kombetare ne 30-te vjetorin e themelimit.
 • Unazen e Arte nga Qendra per Aktrim ne Londer ne vitin 2002
 • Aktori me I mire I Teatrit per vitin 2007 I shpallur nga Revista Olimpik.
 • Plaketa e Arte nga Ministria e Kultures Rinis dhe Sporteve te Repoblikes se Kosoves per kontributin –perkushtimin kreativitetin dhe vlerat ne fushen e artit dramatik.


Disa nga Rolet kryesore ne Teater;

 • S.Beckett- Duke pritur Godon-  Roli  I  Lucky
 • Gogoli – Revizori – Roli  Hlestakov
 • Mrozhek- Emirgantet –Roli  AA
 • J.Hashek – Ushtari I mire Shveik – Roli Koloneli  Shreder
 • Dostojevski –Idioti –Roli Princ Mishkin
 • Strindberg – Babai-  Roli Kapiteni Adolf
 • Shekspiri –Hamleti –Roli – Princi Hamlet
 • Shekspiri – Halmeti – Roli Mbreti Hamlet
 • Shekspiri – Makbethi – Roli Princi Malkolm
 • Shekspiri- Makbethi – Roli Mbreti Dankane
 • Shekspiri – Richardi i III-te –Roli Mbreti Eduard i IV-te.
 • Valeri – Fausti III. – Roli Fausti
 • Eduardo De Filipo – Milionaret – Roli Genaro.
 • Kadare – Krushqit jane te Ngrire.- Roli Mark Rugova
 • Teki Dervishi – Zhvarrimi I Pjeter Bogdanit- Roli Papa Inocenti
 • Kadare- Gjenerali I Ushtris se Vdekur – Roli Gjeneral Leitenant
 • Anton Cehov-Daja Vanja – Roli   Serbernjakov.
 • Molier – Zhozh Danden – Roli Klitandri


Serialet Televizive;                                                       

 • Nje Pallto per Babain                                                     
 • Mahmutovite dhe Rexhepovite                                       
 • Pa pengesa                                                                  
 • Jeta e nje toke,                                                            
 • Familja Moderne-(300 epizoda-nga Rtk)                          
 • Brenda Drejtesise                                                                                                           
 • Atje ku nuk linde Dielli

Filmat Artistik:

 • Proka
 • Si te Vdiset
 • Era dhe Lisi
 • Kur Pranvera Vonohet
 • Lepuri me Pese kembe
 • Gjurmet e Bardha
 • Pikniku
 • Perroi Vershues
 • Dashuri e Pare
 • Koka e Marre
 • Selman Kadrija